Українські аграрні експортери мають зважати на зміну світових споживчих трендів

Один із головних ринкових трендів 2020-го – перетікання української експортної продукції з ринку ЄС на ринки інших країн, де зростає населення та підвищується споживчий попит, таку думку висловила екс-заступник міністра економічного розвитку України Наталія Микольська на конференції  УКАБ «Ведення аграрного бізнесу в Україні». Про це пише «Інфоіндустрія».Це пояснюється не лише вищою маржинальністю нових ринків, але й легшим входом на них. Разом із тим експерт вважає, що ринок ЄС ще тривалий час залишатиметься основним для наших експортерів. «Я не поділяю думку про те, що угода про ЗВТ з ЄС викарбувана в камені, адже угода передбачає механізм її перегляду. Європейський парламент недавно ратифікував угоду про перегляд квот на експорт м’яса птиці з України, це ще раз доводить те, що угода є гнучким механізмом, тобто її можна і треба переглядати, європейський споживач зацікавлений в перегляді угоди, і тут підвищується роль секторальних асоціацій, виробників харчових продуктів, вони повинні почати пошук союзників на ринку ЄС, як правило, це споживчі асоціації. Тобто з їх допомогою розпочати лобістську кампанію і на зовнішніх ринка, і в середині України. Іноді треба стукати ніжкою або й двома, щоб експортні проблеми аграріїв чули на всіх рівнях, бо хвиля популізму  захопила світ, тому іноді треба повертати урядовців до реальності», – вважає Наталія Микольська.

Вона також звертає увагу на зміну споживчих трендів у світі. У США був приклад першого банкрутства великої молочної компанії. Тобто люди переходять від коров’ячого молока до рослинного, кокосового, рисового, соєвого. Прикметно, що ця і  подібна продукція не підпадають під різні види квот. Це стосується і виробництва штучного м’яса,  або білкового продукту, який стає трендом. Отже, відповідно змінюватимуться і технології. У зв’язку з цим Наталія Микольська радить українським виробникам більше  інвестувати в інновації, які відкриють шлях до нових видів продукції та відповідних технологій.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry