Водорості Чорного моря – запорука гарного врожаю

Згідно результатам багаторічного моніторингу земель півдня України науковцями було з’ясовано, що протягом багатьох років показники родючості ґрунту активно знижуються. Зменшуються показники вмісту гумусу, основних мікроелементів. Відбувається така негативна динаміка через недостатній та незбалансований рівень використання добрив. Причина – висока ціна на мінеральні добрива та скорочення заготівлі гною, що використовують в якості органічного добрива. В свою чергу, органічні добрива мають велике значення в умовах зрошення, а як відомо, фахівці у зв’язку зі зміною клімату рекомендують активно впроваджувати зрошення в південному регіоні. Чим можна спробувати замінити гній щоб уникнути поступової деградації ґрунту?

Дійсно, багаторічні дослідження Інституту зрошуваного землеробства України показали, що замість гною для удобрення сільгоспкультур можна використовувати сидерати, заорювати залишки соломи, соняшника, стебла кукурудзи, сої тощо. Але є ще одне корисне та дуже цінне добриво – це водорості. За даними дослідників в якості добрива можна використовувати як річні, так і морські водорості, але кращі результати отримані при застосуванні саме морських водоростей. З давніх часів відомо, що в них містяться корисні для рослин поживні речовини і внесення в ґрунт допомагає отримати хороший урожай сільськогосподарських культур. Зазвичай для цих цілей використовують зелені, червоні та бурі водорості. Їх легко можна зібрати на прибережному пляжі або зняти з морських каменів. До складу морських водоростей входять: макро- та мікроелементи, багато йоду, полісахариди, вітаміни, амінокислоти та калій у значних концентраціях. Всі ці складові є дуже важливими для росту та розвитку рослин. Не менш важливим є ще й те, що водорості не містять насіння бур’янів, спорів грибів, яйця гельмінтів. Але головне, що «зелені друзі» значно перевершують гній за кількістю одного з найголовніших елементів для живлення рослини – азоту. На поверхні шарів водоростей знаходяться азотфіксуючі бактерії, які «працюють» в ґрунті, утворюючи доступні азотисті сполуки.

Дуже багато досліджень з використання водоростей в якості добрива проводяться в Японії та Китаї. Китайська компанія Leili Agrochemistry Co., Ltd є найбільшим виробником добрив з водоростей та займає лідируючі позиції в Азії. Синьо-зелені водорості здавна використовуються на рисових полях як біодобрива. За дослідами китайських науковців, представники роду Anabena в симбіозі з папороттю Azolla здатні за сезон зв’язати до 60 кг/га азоту, а також є цінним джерелом органічної речовини, що поліпшує родючість ґрунту. При цьому, мікроводорості є поновлюваним ресурсом, на відміну від промислового виробництва азотних добрив. Поряд з азотфіксацією, водорості виділяють біологічні речовини, що поліпшують ріст рослин. В екстрактах водоростей містяться специфічні речовини – еліцітори, які чудовим чином «запускають» захисні механізми у рослини.

Для півдня України в умовах зрошення може бути ефективною так звана альгалізація ґрунту – внесення живих культур водоростей у ґрунт до висіву або разом з насінням. До того ж, водорості можуть служити індикатором стану ґрунтів. Наприклад, американські вчені використовують їх в якості тест-об’єктів при визначенні потреби ґрунту в добривах або в якості індикаторів при випробуванні різних пестицидів.

Але це ще не все. Окрім того, фермери, удобрюючи свої поля водоростями, можуть отримати додатковий дохід! На західному узбережжі Франції на острові Нуармут’є вирощують морську картоплю. Коштує такий незвичний продукт біля 500 євро за 1 кілограм. А все завдяки морському добриву. Фермери удобрюють  картоплю водоростями, завдяки чому бульби мають приємний солонуватий морський присмак з тонким лимонним ароматом. Картоплю фермери назвали Labonnotte. Збирають її тільки вручну один раз на рік у період з 1 по 10 травня. Серед  елітних ресторанів така картопля користується неабиякою популярністю.

Ще одна незаперечна перевага водоростей – це можливість зростати на тих ґрунтах, які зовсім не придатні для культивування культурних рослин. Таких земель південь України має в достатній кількості. Організувавши акваферму з вирощування водоростей на непридатних грунтах, можна отримати не тільки якісні добрива, але й їстівний продукт. Американська біотехнологічна компанія Solazyme, окрім створення технологій отримання енергії з водоростей, розробки авіаційного та автомобільного палива, використовує свої можливості для виробництва рослинної олії з мікроводоростей, яку можна вживати в їжу. За ствердженнями фахівців компанії, така олія більш корисна для здоров’я, вигідна з економічної точки зору та більш екологічна у виробництві, ніж з інших сільськогосподарських культур. Компанія Solazyme для отримання олії з водоростей використовує цукор. В ємність з водоростями поміщують цукор та контролюють тиск і інші фактори навколишнього середовища для того, щоб водорості завдяки метаболізму переробили цукор у рослинну олію.

В Угорщині компанія Vega Alga створила  науково-дослідний проект, який спрямований на створення сільськогосподарської системи з використанням місцевих водоростей. Компанія запропонувала фермерам, що мають ділянки більше 20 гектарів, допомогу в організації міні-ферм з вирощування водоростей для своїх полів. Такі міні-ферми можуть бути розташовані в теплиці або навіть у наметі одразу на полях, до того ж водорості – поновлювані ресурси, тому такі ферми є дуже вигідними.

Південь України має своє велике багатство – Чорне море. Це одне з самих дивних морів у світі. У Чорному морі ми маємо близько 277 видів водоростей, головна частина яких розташована в прибережній зоні. Це викликано тим, що вода в морі не є дуже прозорою, а днозаймає шар сірководню. В Чорному морі немає великих бурих водоростей, але відмінно прижилися Багряники. Широке розповсюдження також отримала Цистозейра бородата (Cystoseira barbata), яка покриває поверхню скал та валунів. Цистозейра є цінною сировиною для промисловості: з неї добувають альгінат натрію, який широко використовують в медицині для виведення з організму радіоактивного стронцію. Поряд з цим альгінат натрію застосовується в текстильній промисловості в якості згущувача фарб. До того ж, Цистозейра може бути використана і в якості добрива. За визначенням кандидата біологічних наук А. А. Калугіної, запаси цистозейри в Чорному морі досягають 2 мільйонів тонн.

У місцях, де води Чорного моря забруднені, зустрічаються зелені водорості – Кладофора, Ульва і Ентероморфа. Значення кладофори для людини полягає в тому, що ці рослини використовуються в промисловості при виготовленні щільного паперу, спирту, клею. Ця водорість виконує функцію природного фільтру та джерела кисню. Ульва – це ще одна з різновидів морських водоростей, але на цей раз – зелених. Цікаво, що слані ульви дуже схожі зовні на салат-латук. З цієї причини у водорості існує і друге «прізвисько» – морський салат. Ульва є їстівною в багатьох країнах, зокрема в Японії і в Кореї вживається в їжу, йде на приправи. Вони багаті залізом, марганцем, йодом, іншими мікроелементами, а також вітамінами, амінокислотами. Ульву часто застосовують у комплексних програмах із зниження ваги з метою нормалізації обміну речовин в організмі людини. Ентероморфа зветься японцями «норі», ця водорість продається у вигляді сухих зелених пластин товщиною з папір для письма. У неї м’який аромат. У пластини загортають суші або ріжуть їх на стрічки і додають в супи і салати.

Кожен рік на сторінках інтернет-видань та по телебаченню показують сюжети про те, що основна проблема Чорного моря – це водорості, які заповнюють пляжну зону та забруднюють воду. Але якщо подивитися з іншого боку, то може це й не проблема, а реальна допомога фермерам покращити родючість ґрунтів органічним добривом, яке дарує нам сама природа.

 Інфоіндустрія за матеріалами agro-yug.com.ua