На коливання цін впливає фактор сезонності

В лютому поточного року спостерігався висхідний ціновий тренд на продукти харчування, такого висновку дійшли фахівці УКАБ. На коливання ціни здебільшого впливав фактор сезонності. Лише вартість курятини не зазнала змін та лишилась на рівні попереднього місяця. Вартість овочів борщового набору, за виключенням цибулі, зросла на 5%. Рання весна та зміцнення гривні призвели до незначного зниження цін на цибулю та яблука на 5 та 2% відповідно. Ціна на яловичину та свинину зросла на 5 та 4% відповідно, однак слід зазначити, що початок посту в кінці лютого суттєво скоротив попит на м’ясо. Вартість продуктів переробки зросла через збільшення виробничих витрат (підняття тарифів на електроенергію) та скорочення пропозиції на ринку (для гречки і цукру).

«У березні очікується продовження висхідного цінового тренду на овочі та фрукти під впливом фактору сезонності. Вартість олії, цукру, гречки та хлібу в березні може зрости ще на 4-6% під впливом підняття тарифів на електроенергію та зниження рівня запасів. Що стосується продукції тваринництва, то березень відзначиться зниженням цін на 5-7%. Передумовами для розвитку цього цінового тренду є настання посту, що знижує попит на продукцію та початок сезонного збільшення виробництва молока», – прокоментував експерт аграрних ринків УКАБ Євгеній Дворнік.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry