Вегетація озимих культур на півдні Київщини відновилася майже на місяць пізніше, ніж торік

Інформацією щодо стану посівів Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН України на 5 квітня 2018 року поділився на своїй сторінці у Fasebook директор цієї установи Олександр Демидов.Цьогоріч перехід середньодобової температури повітря через позначку плюс п’ять градусів, що прийнято вважати за час сталого весняного відновлення вегетації озимих зернових культур, в умовах Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН зафіксовано 31 березня, що відчутно пізніше, порівняно з минулим роком – 5 березня.

Якщо у попередні 2016 та 2017 рр. на цей час рослини озимих зернових культур вже активно вегетували перебуваючи на четвертому етапі органогенезу, то морфофізіологічне дослідження рослин пшениці та ячменю озимих на дослідних ділянках інституту станом на п’яте квітня цього року свідчить що рослини пшениці озимої перебувають на другому етапі органогенезу, ячменю – третьому. Незворотних пошкоджень конуса наростання не виявлено.

Спостерігається початок відростання листової маси та вторинної кореневої системи. Це вказує, що на часі підживлення озимини азотними добривами, оскільки рослини почали відростати і є достатня кількість вологи для їх ефективного використання. Фітосанітарне обстеження посівів свідчить, що ураження рослин збудниками борошнистої роси, септоріозу листя, кореневими гнилями та плямистостями не перевищує порогу шкодочинності. Однак у виробничих умовах слід провести детальне обстеження посівів, особливо у місцях де внаслідок танення снігу можливим було утворення «блюдець» з кіркою, а пізніше затопленням.

У таких місцях можливе випадання рослин та вищий рівень розвитку збудників хвороб. В цілому враховуючи час відновлення весняної вегетації та стрімке наростання тепла очевидною є необхідність проведення ранньовесняних польових робіт у дуже стислі терміни. Це стосується як операцій по догляду за озимими, так і збереження вологи та проведення комплексу робіт із сівби ранніх зернових культур.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry