Олександрійський цукровий завод одержить шанс на відродження

Група компаній «УкрАгроКом» планує вкласти близько 1 млн дол. інвестицій в «Олександрійський цукровий завод». Про це повідомив комерційний директор «УкрАгроКом», Павло Фесюк, передає latifundist. «Олександрійський цукровий завод» рухається в напрямку модернізації та підвищення ефективності виробництва. З цією метою «УкрАгроКом», до складу якого входить завод, планує вкласти близько 1 млн дол. інвестицій в розвиток власного цукрового виробництва», — зазначив Павло Фесюк.Повідомляється, що в найближчі рік-два сектор цукрового виробництва України чекають значні зміни, що пов’язано зі скасуванням Європейським Союзом квот на цукор з 1 жовтня 2017 року. «Зі скасуванням квот на цукор очікується, що виробництво цукру в ЄС збільшиться з 13,5 до 16 млн т на рік. Деякі експерти прогнозують навіть 18-19 млн т в рік. Європа почне шукати нові ринки для збуту свого цукру — і Україна перша в цьому списку. Йдеться про якісний і дешевий цукор: сектор цукрового виробництва в Європі дотується і є високоефективним. Тобто українським виробникам доведеться зіткнутися з жорстокою конкуренцією з боку європейських виробників цукру», — пояснює Павло Фесюк.

Він додав, що з приходом на український ринок європейського цукру відбудуться значні зміни. Йдеться як про скорочення посівних площ в Україні, особливо в південних регіонах, так і про укрупнення вітчизняного ринку.

«З 2016 року в Україні працювали 42 цукрових заводи. За нашими прогнозами, їх кількість може зменшитися вдвічі. Ті виробники, які залишаться на ринку, змушені будуть підвищувати якість і продуктивність виробництва. Це стане можливим завдяки технологічному переоснащенню і переходу у виробництві з природного газу на альтернативні джерела енергії», — повідомив Павло Фесюк.

За його словами, частина виробників переорієнтується на виробництво біоетанолу. Починаючи з 2007 року ЄС ввів реформи, щоб уникнути перевиробництва цукру. На той момент виробництво цукру в Європі перевищувало внутрішнє споживання майже на 2 млн т на рік, а вартість цукру в країнах ЄС була вища за вартість тростини. Тобто рентабельність виробництва цукру була дуже низькою. Саме з цією метою ЄС і ввів квоти на цукор. Як результат, за десять років підвищеної конкуренції, за даними Європейської асоціації виробників цукру (EASP), в Європі були закриті 83 заводи, а це 40% від їх загальної кількості. Інші заводи були переоснащені, їх ефективність зросла в рази, а обсяг виробництва цукру значно зменшився. Потреба в квотах відпала. Крім того, скасування квот означає, що експорт цукру з ЄС більше не буде обмежуватися вимогами СОТ щодо експорту не більше 1,3 тис. т цукру на рік.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry