Цінові перспективи для української сої в новому сезоні поки що невиразні

Динаміку цін на сою впродовж 20018/2019 МР, а також спрогнозувала ситуацію на ринку у новому, на прохання "Інфоіндустріії", проаналізувала аналітик компанії AGRITEL Вікторія Блажко. На початок сезону ціни CPT-порт Миколаїв на цю культуру у порівнянні з квітнем 2018 року, впали майже на $80. Перша причина – скасування ПДВ при експорті для тих, хто її не виробляє. Друга пов’язана з торговельною війною між США і Китаєм, внаслідок цього останній відмовився від поставок американської сої (хоча з грудня 2018 року закупівлі в невеликих обсягах на період переговорів відновилися, але знову припинилися, коли переговори зайшли в глухий кут). Дешева соя із США у пошуках вільних ніш на світовому ринку стала витісняти інших гравців, в тому числі й Україну.

Зокрема заокеанська соя знайшла збут у країнах ЄС. Сезон для української сої розпочався у вересні ціною $340 за тонну на CPT-порт Миколаїв, після цього намітилися стійка тенденція до зниження: в листопаді – $317, і це й не дивно, оскільки окрім вищезгаданих факторів, стало зрозуміло, що врожай сої в Україні буде рекордним – майже 4,5 млн тонн. Піку ринок сягнув у лютому 2019-го, якщо це можна назвати піком – $341, потім знову відбувалося зниження аж до $310-315 грн/т CPT-порт Миколаїв, або 8700 грн\т EXW Центральний регіон станом на початок червня. Слід зауважити суттєве падіння темпів експорту української сировини в 2018/19 сезоні. Нідерланди, які входили у п’ятірку ключових споживачів української сої, взагалі перестали її купувати, через санкції практично зупинилися поставки в Іран. Загалом за минулий сезон обсяги експорту української сої впали на 22%. Однак обсяги внутрішньої переробки відповідно не збільшилися. За оцінками експертів, потужностей переробних підприємств вистачає аби переробити близько 5 млн тонн сировини, однак виникають проблеми зі збутом соєвої олії та шроту. Щоб нарости свою присутність і знайти нових покупців, налагодити схеми і ланцюжки збуту українським переробникам потрібен час, окрім цього ми зіткнулися з потужною конкуренцією з боку продуктів соєвої переробки США. Внаслідок цього на початку 2019 року навіть виникала затовареність на складах українських переробників.

Що стосується перспектив нового сезону: бачимо зниження площ під соєю. За даними Мінагрополітики, планували засіяти 1,8 млн, але по факту реальною виглядає цифра в 1,6-1,65 млн га, що, однак, не набагато нижче показника 2017 року – 1,7 млн га. Тому, якщо врожайність буде знову доволі високою, виробництво цієї олійної культури в Україні не повинно суттєво знизитися.

Підтримка ринку може надійти з іншого боку – Атлантики. «У США через дощі виникли проблеми з сівбою сої, можливий спад виробництва, однак він має бути досить суттєвим, щоб на ринку щось кардинально змінилося. А тому наразі перспективи для нашої сої залишаються доволі туманними», – дійшла висновку Вікторія Блажко.

Інфоіндустрія