Ярослав Гадзало відмітив науково-дослідні досягнення ННЦ “Інституту виноградарства і виноробства ім.Таїрова”

ННЦ  “Інституту виноградарства і виноробства ім.Таїрова” презентував результати роботи на загальних зборах Відділення рослинництва Національної академії аграрних наук України.

У зборах, що були присвячені питанням генетичних ресурсів винограду, взяли участь керівництво Одеської області, НААН, керівники державних підприємств, науковці та викладачі. Президент НААН Ярослав Гадзало, вітаючи учасників зборів, нагадав, що інститут Таїрова є найстаршою науково-дослідною установою в галузі виноградарства та виноробства, яка за свою історію вивіла понад 130 сортів столового і технічного винограду. Він також високо оцінив міжнародну діяльність інституту. «Декілька місяців тому заклад відвідали офіційні делегації виноградарів Італії та Молдови. Я вбачаю великі перспективі в цьому партнерстві не лише з точки зору обміну досвідом, але й популяризації українських здобутків у країнах Євросоюзу. Я хочу подякувати всьому колективу інституту за роботу», — додав Ярослав Гадзало.

Учасники зборів ознайомилися з інноваційною діяльністю та оглянули селекційно-дослідні ділянки інституту, відвідали хіміко-аналітичну лабораторію відділу виноробства і лабораторію вірусології та мікробіології, а также презентацію інноваційного відділу селекції, генетики та ампелографії та нових марок виноробної продукції із сортів винограду селекції інституту.
У порядок денний також увійшло обговорення питань органічного виноградарства, результати науково-дослідної роботи студентів Одеського державного аграрного університету, а також хід підготовки насіння до посіву і реалізації у поточному році. Проект рішення загальних зборів визначив основні напрямки покращення та розширення напрямків наукових досліджень генетичних ресурсів винограду та заходи щодо покращення фінансування зазначених досліджень.

 

Крім того, було презентовано видання ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова», присвячене 100-річчю НААН, – монографію «Виноград». Науковий редактор монографії, академік В.В. Власов зазначив, що над виданням працювало понад 40 авторів, насамперед, науковців ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова», а також Інституту стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України (Одеса), Одеської національної академії харчових технологій та Гомельського медичного університету (Республіка Білорусь). Таке видання в Україні виходить вперше та узагальнює історичні, ампелоекологічні, селекційно-генетичні і технологічні аспекти культури винограду і вина.

Інфоіндустрія

за матеріалами  naas.gov.ua

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry