Головна вимога експорту органічної продукції до Канади — висока якість

Екcпорт української органічної продукції до Канади є перспективним напрямком, на який варто звернути увагу вітчизняним фермерам, адже це ринок, на якому діють  нульове мито на поставки та чітко визначене регулювання обігу органік продукції. Про це заявила Марія Махновець, експерт з трейдингу органічної продукції під час презентації можливостей канадського ринку для українських виробників в Києві.

«Будь-який сільськогосподарський продукт, який називається органічним (включаючи продукти харчування для споживання людьми, корми для тварин та насіння), регулюється Канадською агенцією з контролю за харчовими продуктами (CFIA). Вся продукція харчування, продана в Канаді, повинна відповідати Закону про продукти харчування та медикаменти та Закону про споживчу упаковку та маркування, Закону про захист конкуренції а також будь-яким вимогам щодо товарів категорій, таких як молочні продукти, яйця та м’ясо»,- поділилася особливостями канадського «органічного» законодавства Марія Махновець.

Вона також зазначила, що доступ для експортерів в Канаду значно спрощений тим, що в цій країні діє нульове мито на ввезення агропродукції. При цьому передбачені квоти на ввезення птиці, молокопродуктів, яєць, цукру та сиру.

Проте, фахівець зауважила, що навіть, не зважаючи на те, що між Україною та Канадою діє FTA( Free trade agreement), експортеру треба ретельно перевіряти яка категорія продукції має дозвіл на імпорт до Канади. «Таку інформацію можна відшукати за HS codes завдяки спеціалізованій пошуковій системі AIRS»,- зазначила Марія Махновець.

В свою чергу, фахівець з експорту Сергій Галашевський розповів щодо процедури сертифікації органічних товарів для експорту до Канади.

«Сертифікація, перш за все, створює та посилює довіру між виробником та споживачем. Яке вона має значення для виробника? Сертифікація визначає виробників органічної продукції як власне органічних від інших  виробників, що представлені на ринку та відкриває для виробників доступ на особливий сектор ринку зі спеціальною преміальною ціною. Крім того, вона сприяє введенню спеціальних схем підтримки для  сільськогосподарського виробництва та мотивує до постійного покращення умов виробництва та продукту»,- зазначив Сергій Галашевський.

Сертифікувати можна продукцію рослинництва (зернові, овочі (відкритого та закритого), фрукти, лікарські трави тощо), виробництво із заготівлі дикорослих продуктів (гриби, ягоди, горіхи, трави), продукцію тваринництва, бджільництва, аквакультури, виробництво харчових продуктів та насіння, виноробство.

«17 червня 2009 року між урядами Канади та США було підписано Угоду про еквівалентність національних вимог до ведення органічного виробництва (USCOEA). Це означає, що  сертифікація згідно стандартів  COR або NOP  з урахуванням вимог Угоди USCOEA  відкриває для українських  виробників органічні ринки обох країн»,- розповів фахівець.

Він також пояснив, що для Операторів, сертифікованих згідно стандарту NOP (National Organic Program), можливе ретроспективне схвалення перехідного періоду у 36 місяців та пересертифікація по стандарту COR в поточному році.

Для Операторів, які сертифіковані відповідно до Стандарту, що еквівалентний Регламентам ЄС 834/2007 та 889/2008, і які мають бажання пройти сертифікацію згідно стандарту COR діють спеціальні вимоги. Зокрема, повинно пройти щонайменше 15 місяців з моменту подачі заявки на сертифікацію до того як продукт буде реалізований як органічний.  Окрім цього,  вимоги стандарту COR повинні бути повністю впроваджені щонайменше за 12 місяців до збору врожаю.

Фахівець також пояснив ключові відмінності вимог стандарту  COR  у порівнянні зі Стандартом еквівалентному Регламентам ЄС 834/2007 та 889/200. Зокрема, вони полягають у наступному:

-визначена мінімальна ширина буферних зон між органічними та неорганічними полями у розмірі 8 метрів;

– при переведенні молочної худоби на органічне управління, фермери можуть використовувати навіть корми з полів у перехідному періоді, за умови, що ці корми були вироблені в межах їхнього господарства;

– дозволяється одноразове застовування паразитицидів (засобів для боротьби з паразитами) для молодих тварин до одного року та дворазове застоcування – для старших тварин, віком понад 1 рік;

– для харчової продукції та кормів, сертифікованих відповідно до стандарту  COR, можна застосовувати маркування, яке вказує, що така продукція містить 7095% органічних інгредієнтів (за вагою чи обсягом, не враховуючи воду та сіль);

– окрім стандартного переліку категорій виробництва, стандартом  COR  також передбачені детальні вимоги до бджільництва та органічного  виробництва кленового сиропу.

Для проходження процедури сертифікації варто звернутися до сертифікаційного органу, заповнивши відповідну заявку. Після цього, за словами Сергія Галашевського, узгодження сертифікаційних вимог та підписання контракту з сертифікаційним органом по завершенню чого можна говорити, власне, про процедуру сертифікації продукції. При цьому, для успішного проходження сертифікації виробник має мати налагоджену систему господарювання, що відповідає вимогам органічного виробництва та дотримуватися виконання вимог щодо правил проходження процедури сертифікації та всіх умов і зауважень сертифікаційного органу.

«Експортери органічної продукцію мають кращі можливості для розвитку свого бізнесу, як правило, саме по завершенню процедури сертифікації»,- зауважив Сергій.

UkraineFood.org

Інфоіндустрія