Фермерська родина з Чернігівщини освоїла виробництво органічного масла

У фермерському господарстві “Агро-люкс”, яке працює в Коропському районі Чернігівщини, виготовляють кілька десятків видів органічної продукції, зокрема, 15 видів вершкового масла. Про це повідомляє Укрінформ.Як розповідають фермери, вершкове масло у них – базове, але, йдучи за побажаннями  споживачів, додають туди насіння льону й конопель, різну зелень, зокрема, руколу, часник. Для дітей замість “Нутелли” зробили шоколадне масло.

“На замовлення виготовляємо масло з медом, корицею, солодкою паприкою чи імбірем. Робимо також топлене масло – його зараз модно називати “маслом гі”. Воно має лікувальні властивості, на ньому можна смажити навіть для дітей”, – розповіла жінка у повідомила заступник директора ФГ “Агро-люкс” Світлана Карацюба.

Є в асортименті фермерів і масло з “живих”, непастеризованих топлених вершків, яке пахне ряжанкою – називається “Королівське”. Окрім цього, в господарстві вирощуються всі традиційні українські овочі. Їх переробляють на натуральні соки, аджику, соуси, а також консервують із додаванням яблучного оцту, солять, квасять. Цукор нерідко замінюють медом.

Свою продукцію родина Карацюб реалізує безпосередньо споживачам – возить у Київ, Чернігів, навіть пересилає у Львів. Пані Світлана каже, що з торговельними мережами маленькому господарству працювати складно. Там попит на органіку швидко зростає, а ФГ не може забезпечити необхідних обсягів.

“Ми мали гіркий досвід з однією київською мережею, де нас мало не оштрафували на 40 тис. грн. за зрив поставок. Нашим партнерам важко було зрозуміти, що влітку молока більше, а взимку менше, їм треба, щоб ми давали постійно однаково. І хоча у нас не так уже й мало корів – трохи більше 100, від яких ми щорічно надоюємо до 100 т молока, цього все одно недостатньо для утримання потоку продукції”, – розповіла Карацюба.

Зараз “Агро-люкс” обслуговує близько півсотні родин. Раніше переважали жителі Київської області, зараз – більше з Чернігова. Органічну, трохи дорожчу продукцію купують не тільки заможні люди, а й прості, які хочуть або мусять їсти натуральне через проблеми зі здоров’ям.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry