Ексклюзивна соя пана Шилінгера

Попит на здорові харчі постійно зростає, як і чисельність населення у світі. Високоякісна білкова їжа завжди у тренді, особливо, якщо вона без ГМО. Такий продукт, як соя у найближчому майбутньому здатний розв’язати проблему із забезпечення людства високоякісним білком, впевнений відомий американський селекціонер Джон Шилінгер (John A. Schillinger). Він заявляє, що виведені його компанією Schillinger Genetics  високоолеїнові та низькотрипсинові сорти сої мають не лише поліпшені технічні характеристики, а виступають більш здоровими продуктами харчування, ніж їхні попередники. Крім того, компанія Schillinger Genetics йде виключно селекційним шляхом і пропонує ринку насіння без ГМО. Ці сорти сої - ексклюзивний продукт, отже, для вітчизняних фермерів є унікальна нагода стати першовідкривачами цього ринку для України, Європи та, можливо, для цілого світу!

Для довідки: як науковець та генетик, Джон працював у міжнародних корпораціях понад 25 років, а коли вийшов на пенсію, зрозумів, що своє слово у науці ще не сказав. На той час, його старший брат Джеймс Шилінгер, що успадкував батьківську ферму, був успішним виробником овочів. Джон, у 64 роки придбав ділянку землі, на якій розпочав свій агробізнес, але перша спроба не була вдалою. І він повернувся до того, що вміє робити найкраще – до селекції сої. Нині у розпорядженні Джона близько 6000 га землі у штаті Айова, де він виводить нові сорти бобів. У Джона є амбітна мрія – він прагне вдосконалити продукти харчування впродовж усього ланцюжка їх створення «від лану до столу», зробивши харчування більш здоровим. 8 грудня 2017 року Джон Шилінгер вперше приїхав в Україну, щоб читати лекції студентам курсу AgriFood MBA-1 Києво-Могилянської Бізнес Школи. Розмовляємо з ним про його високоолеїнові сорти сої.

–Пане Шилінгер, у чому полягає відмінність сортів, які ви пропонуєте, від звичайних?

–   Компанія Schillinger Genetics вивела інноваційні сорти сої без ГМО, кожен сорт виконує свою функцію та вирішує певну проблему, суттєво покращуючи показники кінцевого продукту.

Високоолеїнові сорти сої кидають виклик традиційним олійним культурам, особливо враховуючи світові тренди до здорового харчування, адже ці сорти дають змогу виготовляти олію високої якості із відмінними смаковими та технічними властивостями. Високолеїнова соєва олія має довший термін зберігання, вона не містить транс-жирів та неприємних смакових якостей та не змінює своїх властивостей навіть після 150 годин приготування їжі на ній (наприклад, під час приготування картоплі-фрі у фритюрниці), а це «приємний бонус» для кінцевого споживача, або для промисловості!

Низькотрипсинові сорти набувають все більшого значення, оскільки така характеристика сої дає змогу фермерам та переробникам, що працюють у сфері відгодівлі тварин, суттєво заощаджувати. Зазвичай, соєві боби мають 50 000 одиниць трипсину на грам маси, а у наших сортах 5000 одиниць трипсину на грам, тобто різниця у 10 разів дозволяє не піддавати сою термічній обробці під час якої трипсин розпадається, у результаті – економія на енергоресурсах. На ринку США низькотрипсинові сорти сої викликали велике зацікавлення з боку фермерів, які працюють у сфері відгодівлі птиці та свиней, особливо молодняка.

Високопротеїнові сорти сої також не є ГМО, вони створюють преміальний кормовий інгредієнт із підвищеною поживною цінністю, особливо корисною для птахівництва та аквакультури. Ці сорти представлені на ринку США торгівельною маркою Navita ™ (Навіта), вони мають підвищений вміст білків та амінокислот, а також наднизький рівень олігосахаридів, що надзвичайно важливо для відгодівлі риби (адже всі риби є діабетиками та не можуть розщіпляти цукри, що містяться у кормах).

Ці сорти дають змогу спростити процес обробки бобів шляхом зниження витрат енергії на термічну обробку та усунути із ланцюжка обробку з використанням гексану та етанолу, як наслідок — зменшення негативного екологічного впливу!

–Які ще переваги, крім якісних характеристик, мають сорти сої Вашої селекції?

–По-перше, коли ми говоримо про не ГМО-сою, то ми повинні розуміти, що фермери ведуть боротьбу за врожайність. Тож ми враховуємо цей фактор. Наша немодифікована соя дає у середньому по 50 бушелів з акра (34 ц/га), тобто на рівні з ГМО-соєю. По-друге, фермери отримують премію за зерно вищої якості. Вони мають зберегти ідентичність сорту, і тоді, можуть реалізувати його переробнику за ціною  вищою на 4-5%.

–Чи треба інвестувати у вирощування таких соєвих бобів більше, ніж у звичайну сою не ГМО?

–Ні, не потрібно. Якщо ви вже вирощували сою, то потрібно лише слідкувати за тим, щоб не було змішування селекційного зерна із ГМО зерном. Для цього необхідно ретельно планувати та управляти виробництвом.

–На яких ґрунтах Ваша соя себе найкраще почуває?

–Наша соя гарно росте на всіх ґрунтах, де зазвичай люди її вирощують.

–Яку систему захисту рослин Ви використовуєте?

– У кожному сорті нашої селекції вже закладений захист від шкідників та стійкість до найбільш поширених захворювань, які знижують врожайність.

–Чи треба використовувати хімікати у процесі вирощування?

–Ми застосовуємо їх дуже рідко, загалом, наша система вирощування дуже подібна до органічної.

–Як щодо зрошення?

– Дощі в серпні дуже важливі для підвищення врожайності сої, але 90% фермерів США не зрошують плантації під соєвими бобами.

–Наскільки високоолеїнові сорти сої популярні у світі?

–Роботу над цими сортами я почав у 2014 році і досі разом із одним із місцевих університетів та фермерами ми проводимо дослідження. Ці сорти інноваційні, тому вони ще мало відомі. Ми працюємо із високоолеїновими сортами тільки в США. Навіть якщо ви подивитесь сьогодні на цей ринок, то це дуже малий сегмент.

Американська соєва асоціація прогнозує зростання попиту на високоолеїнові сорти, але враховуючи високий рівень конкуренції на традиційному сегменті із ріпаковою, соняшниковою та іншими оліями на світових ринках, Асоціація інвестує у високоякісну селекцію, щоб насіння більш прогресивних сортів сої стало доступним для виробників і частка ринку соєвої олії, у тому числі високоолеїнової, зростала.

–Чи зацікавлені ви в тому, щоб знайти в Україні можливого партнера з вирощування високоолеїнових та низькотрипсинових сортів сої?

–Це мій перший візит до України. Мене тут приваблюють люди, вони дуже відкриті. Проте, як інвестор та дослідник, я повинен бути дуже обережним, щоб не втратити свій унікальний продукт, адже в Америці фермери сплачують роялті за те, що користуються ексклюзивними сортами рослин. В Україні ж поки що не має такої практики. А тому для мене така модель взаємодії технологічно неможлива та економічно невиправдана. Отже, я ще вивчаю цей ринок, шукаю оптимальні варіанти співпраці, але думаю, що важливо встановлювати зв’язки з людьми, з якими можна разом працювати. Моя мета-знайти довгострокових партнерів, які будуть вирощувати мої сорти та далі широко застосовуватимуть їх у переробці. Тож я не виключаю можливості експорту із України інноваційної соєвої продукції із доданою вартістю.

–Чи потребує вирощування ваших сортів особливих знань?

–Особливих знань, окрім тих, що застосовуються у класичній технології не потрібно. Потрібно лише бажання! З технологічного боку, вимагається уважно підходити до системи обробітку ґрунту та рослин, до вирощування та зберігання врожаю, щоб не було змішування із іншими сортами та із ГМО, тому що тоді нівелюються корисні властивості та цінність.

Розмову вела

Наталя Маєвська,

студентка курсу та журналіст он-лайн радіо для аграріїв AgroFM.

Інфоіндустрія