Кількість цукрозаводів в Україні зменшуватиметься

Станом на перше вересня Україна експортувала приблизно 562 тис тонн цукру, що на 25% менше, ніж торік. Про це заявила керівник аналітичного відділу асоціації «Укрцукор» Руслана Бутило в інтерв’ю журналісту «Інфоіндустрії» під час першої конференції «Торгівля та експорт цукру». Більше третини цього обсягу було поставлено до Узбекистану. Роком раніше цю частку займали Шрі-Ланка та Грузія. В цьому сезоні перед цукровиками та експортерами стоїть важке завдання – експортувати 500-700 тис тонн, оскільки очікується виробити 1,9-2 млн тонн цукру, при внутрішньому споживанні 1,3-1,5 млн тонн. Ситуація для цього не дуже сприятлива оскільки світові ціни сягнули найнижчої позначки, вони не набагато перевищують внутрішні, які становлять 310-320 дол/т.

В новому сезоні працюватиме 42 заводи, що на чотири менше, ніж у минулому. Треба готуватися до того, що кількість заводів і далі скорочуватиметься, але водночас збільшуватиметься потужність тих, що залишаться, прогнозує Руслана Бутило. Сьогодні цукровики заклопотані підвищенням якості продукції, та енергоефективності. Буквально за останні сім-вісім років частка цукру першої категорії з показником ICUMSA – 55 сягнула 45%. Цей показник буде збільшуватися, хоча на цукор 2-3 категорії також є покупець і в середині країни, і за кордоном.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry