Стан та перспективи ячменю озимого на насіннєвому ринку України

Ячмінь поряд із пшеницею, кукурудзою і рисом є однією з важливих світових зернових сільськогосподарських культур продовольчого і фуражного значення, що користується значним попитом на аграрному ринку. В Україні вирощують ячмінь як озимий так і  ярий. Останніми роками спостерігається зменшення посівних площ ячменю, передусім ярого, тоді як під озимим впродовж останніх восьми років вони зросли майже втричі. Загальна посівна площа ярого і озимого ячменю скоротилася майже на 64%, зокрема із 3,9 млн. га у 2000 р. до 2,5 млн. га в 2018 р.

За даними Державної служби статистики України, в структурі посівних площ під урожай 2018 року площа ячменю озимого становила 872,6 тис.га, що по відношенню до 2017 року  становило – 98,3%. Слід зазначити, що ячмінь озимий   посідає  четверте місце в cтруктурі посівних площ України. Слід зазначити, що ячмінь озимий   посідає  четверте місце в cтруктурі посівних площ України.

Озимий ячмінь у 2018 році  вирощувався у 24 областях України про що свідчить структура посівних площ в розрізі областей. Аналізуючи структуру посівних площ  в розрізі регіонів можна виділити топ–5 областей в яких найбільше вирощувався ячмінь озимий. На регіональному рівні цього року найбільші  площі під ячменем озимим  були у Вінницькій (32,4 % від загального обсягу), Волинській (21,5 %), Дніпропетровській (8,9 %), Донецькій (7,1%) і Житомирській (6,9%).

Як свідчать дані Державної служби статистики України станом  на 01 липня 2018 року зібрано  ячменю озимого на площі 453,1 тис.га, що становить 52 % від загальної площі посівів даної культури. Урожайність становила – 3,4 т/га.  Слід зазначити, що урожайність ячменю озимого в 2018 році на рівні 2017 року.

Крім того, врожайність ячменю озимого за останні 7 років збільшилася з 2,0 т/га до 3,4 т/га, але вона нажаль в два рази нижче за показник ЄС – складає 7,0 т/га.

Виробництво ячменю в Україні у 2016/2017 МР склало 9,4 млн. тонн, що на 13,8% більше, ніж у 2015/2016 МР. Рівень рентабельності ячменю в 2016/17 МР  склав 25,4%.

В Україні право на поширення, тобто бути на ринку, можуть лише сорти занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні (надалі — Реєстр). За даними Міністерства аграрної політики та продовольства  України, всього у Реєстрі станом на 26 липня 2018 року налічується 64 сорти ячменю озимого із них вітчизняної селекції 27 сортів та іноземної 37 із  них включено до Реєстру у 2018 році 3 сорти.

Слід відмітити, що у 2015 році було вперше включено до Реєстру три гібриди ячменю озимого  іноземної селекції це гібрид ХОББІТ, ВУТАН та ГАЛАТІОН та у 2017 році СИ Леу компанії Сингента.

Ринок сортів ячменю озимого в Україні іноземні селекційні компанії почали освоювати з 2000 року, активно з 2015 про що  свідчить збільшення кількості сортів рослин  в Реєстрі.

До Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2017 рік було включено 96 господарств  з 19 областей, які займались виробництвом насіннєвого матеріалу ячменю озимого,  зокрема найбільша кількість зосереджена у Одеській області – 21, Миколаївській – 11, Запорізькій – 9, Херсонській – 8, Полтавській – 7.

Слід звернути увагу, що із 64 сортів ячменю озимого  за винятком 3 сортів, які включені до Реєстру у 2018 році, насінництво велось лише із 40 сортів ячменю озимого. Зокрема, добазове насінництво велось із 11 сортів, базове – 29 та сертифіковане – 31.

Загальний обсяг виробництва сягав ­­­­­­­­­49655,9 тон, зокрема добазового – 176,3 тон базового – 19046,1 тон, сертифікованого – 30433,5 тон.

У 2018 році 18  суб’єктів господарювання отримали сертифікати на  посівні та товарні якості  на 90 партій (21 сорту), на загальну масу – 1520096 кг.

 

У 20018 році 63 суб’єкта господарювання отримали сертифікати на сортові якості 11 сортів на загальну площу 1525,99 га.

Галина Каражбей аналітик ІА «Інфоіндустрія»