Великодні крашанки б’ють цінові рекорди

У березні 2018 року вартість десятка яєць зросла у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року майже в 6 разів — з 5 до 27 грн/10 шт. Суттєве зростання цін на яйця почалося з серпня 2017 року, коли вартість збільшилася з 10 грн у липні до 14,5 грн/10 шт у серпні.Ціни на яйця коливаються залежно від сезону. Традиційно з кінця березня по серпень спостерігається зниження цін, а з вересня їх вартість знову зростає. Цьогоріч зниження вартості поки не спостерігається. Враховуючи стабільний попит на українську продукцію зі сторони імпортерів, виробникам не вигідно продавати яйця на внутрішньому ринку за нижчою ціною, коли можна експортувати дорожче.

Враховуючи це, більшість виробників підняли рівень внутрішніх цін до експортних, що дає їм можливість отримувати рівні прибутки як від експорту, так і від реалізації продукції на внутрішньому ринку. Факторами, що підтримують ціни є також ріст вартості зерна, яке використовують для виробництва кормів.

Підвищення цін на яйця не могло не позначитися на їх споживанні. За даними Держстату, ще у 2016 році, коли ціна за 10 яєць по Україні складала в середньому 16 грн, споживання на одну особу на рік складало 267 шт, тоді як в 2013 році середньостатистичний українець споживав в рік близько 309 шт яєць. Подорожчання найбільш болісно вдарило по незахищеним верствам населення, чиї доходи є на рівні мінімальних. За даними опитування УКАБ, найбільше скоротили споживання яєць пенсіонери — якщо кілька років тому вони могли собі дозволити купити близько 20 яєць на місяць, тоді у 2018 році змушені були скоротити їх споживання до 8-10 штук на місяць.

Зросли напередодні Великодня ціни і на інші продукти харчування. Згідно даних Мінагрополітики, найбільше додали в ціні у порівнянні з лютим овочі. Рекордсменом зі зростання став буряк, ціна на який зросла на 11%, капуста додала +7%, почесне третє місце закріпила за собою картопля, яка подорожчала на 6% з 5,7 грн/кг до 6,6 грн/кг. Вартість так званих продуктів «борщового набору» традиційно зростає навесні, коли запаси у господарствах населення скорочуються. За прогнозами Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), у квітні зростаючий тренд на овочі збережеться і буде переважати до  появи нового врожаю.

Незначно, проте продовжили повільний ріст і ціни на м’ясопродукти — найбільше додала у вартості яловичина, яка подорожчала на 1,3%. Курятина подорожчала на близько 0,8 грн/кг. Свинина практично залишилася на рівні цін лютого. Подешевшали наприкінці березня у порівнянні з кінцем лютого цукор (-2%) та гречка (-2%).

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry