Виноградарі Запоріжжя у пошуках каналів збуту продукції

Виставка-конференція «Золоте гроно 2018», яка проходила в Запоріжжі 16-17 серпня виявила низку проблем, на які страждає виноградарство південного регіону. Одна з них – надзвичайно низька рентабельність виробництва столового винограду. А тому великі та середні господарства можуть дозволити його собі на ділянках, що не перевищують 0,1% загальних площ. І це не зважаючи на те, що на Запоріжжі склалися чудові кліматичні умови для виноградарства.Сільськогосподарський виробничий кооператив «Мирний», що у селі Виноградове Токмацького району Запорізької області обробляє 2,5 тис га землі. Вирощування зернових, олійних, свинарство, виробництво паливних брикетів дають левову частку прибутків, а виноградник на 4 га закладено лише для того, щоб виправдати назву села Виноградне. Хоча в 2012 році, коли закладалися насадження сонячної ягоди, були сподівання на відродження виноградарства, оскільки ринкова ситуація була досить сприятливою, продукцію можна було реалізувати за ціною $1, з каналами збуту теж не було проблем. Однак після того, як останні після 2014 року були перекриті, внутрішній ринок став переповнюватися, ціни катастрофічно впали. Оптовики сьогодні скуповують виноград за ціною 7-8 кг, що практично дорівнює собівартості.

 Керівник СВК Володимир Хижук розповів, що збирання винограду нового врожаю через аномальну спеку  розпочалося на три тижні раніше, ніж торік, триватиме до середини вересня. Збирачі беруть ягоду вибірково, оскільки більшість грон ще не дозріли. Працюють з 5-ї ранку до 20-ї, за годину їм нараховують 25 гривень, робота важка і виснажлива, вже реалізовано 7 тонн продукції. Середня врожайність – 5 тонн з гектара, звісно, на зрошенні цей показник був би, як мінімум на 30% вищим, однак умов для обладнання системи поки що немає.

В «Мирному» вирощують старий перевірений сорт столового винограду Аркадія, колективним автором якого є Науково-дослідний інститут імені В. Таїрова. Стійкий до хвороб, стабільно врожайний, невибагливий до ґрунтово-кліматичних умов, чудовий на смак, поживний, в чому гості могли самі переконатися.

Нинішній виноградний сезон не схожий на попередні: сильна спека, виноград печеться на сонці, а тому тут навмисно залишали лист, щоб захищав від опіків. Інша біда – сильні зливи, протягом кількох днів випала півторамісячна норма. Від надмірної вологи ягоди почали розтріскуватися, від хвороб рятує лише те, що виноградник розбитий на південному схилі, а тому насадження добре продуваються вітрами.

Все, що можна тут механізували: обприскування, міжрядну прополку, окрім зимового укривання. Це краще зробити вручну, вважає Володимир Хижук, так надійніше, лоза любить увагу. Бо трактор може її пошкодити, може вивернутися велика грудка ітд.

Попри несприятливу ринкову кон’юнктуру «Мирне» не збирається розлучатися з виноградарством. Навпаки, шукатиме шляхи підвищення його рентабельності. Для початку спробують перевести три-чотири ряди на технологію вирощування в закритому ґрунті, для того, щоб пришвидшити дозрівання і вивести свій продукт на ринок на місяць-півтора раніше. Другий крок – спробувати створити з сусідніми виноградарями кооперативний холодильник для того, щоб запропонувати продукцію за стандартами, яких вимагають супермаркети. І третій – запропонувати свою продукцію через тендерні процедури Prozorro школам, дитячим садочкам та іншим соціальним установам.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry