Традиції та новації українського виноградарства

Традиції вирощування винограду в Україні сягають IV ст. до н. е. Перші виноградні лози сюди завезли древні греки, коли заснували на півдні Криму свої колонії. Звідти виноградарство поширилося по решті регіонів країни, які мали сприятливі умови для вирощування цієї культури.

У середні віки виноградарство було зосереджене переважно при монастирях та у приватних виноградниках. А у XVII – XIX століттях вирощування культури зосередилося в Криму і було привілеєм аристократії. Далі йде занепад галузі, після чого вона отримала максимальний свій розвиток уже в радянські часи: тоді площі, відведені під виноградники в Україні, були найбільшими в усьому СРСР.

Сьогодні виноградарство в Україні є надзвичайно перспективною галуззю сільського господарства. Cеред флагманів галузі – найбільші виноробні господарства розташовані на півдні України та в Закарпатті: «Князя Трубецького», «Таврія», «Одесавинтрест», «Шабо», «Котнар», «Коблево», «Чорноморська Перлина», продукція яких добре відома не тільки в Україні але й за кордоном.

Проте щоб виноград приносив гарний врожай і прибуток, необхідно ретельно дотримуватись технології вирощування. За даними дослідників, несвоєчасний або неправильний захист та підживлення можуть призвести до втрати врожаю у розмірі від 30% до 50 %.

На стадіях росту і розвитку виноград потерпає від численних грибкових захворювань – мілдью (або хибна борошниста роса), сіра та біла гнилі, оїдіум, антракноз. Для того, щоб їх уникнути, рекомендують проводити профілактичні фунгіцидні обробки; якщо ж хвороба уже вразила рослину – застосовувати фунгіциди лікувальної дії. Максимальний ефект дають, як правило, препарати на основі двох діючих речовин, поєднання яких передбачає обидві ці функції одразу  і забезпечує тривалу захисну та лікувальну дію на культуру. Цим характеристикам відповідає комбінований фунгіцид лікувальної та профілактичної дії виробництва ГК «UKRAVIT» «Захист» (цимоксаніл, 250 г/кг + металаксил, 100 г/кг).

«Захист» забезпечує одночасно трансламінарну та локально-системну дію і швидко та ефективно знищує збудників таких небезпечних хвороб винограду, як мілдью та сіра гниль. Завдяки поєднанню двох діючих речовин з різних хімічних груп препарат  лікує уражені ділянки, пригнічує активні постінфекційні стадії розвитку грибка, запобігає спороутворенню, а також забезпечує захист необроблених частин рослини та нового приросту.  Крім того, він запобігає виникненню резистентності у патогенів, що дозволяє використовувати його багаторазово без втрати ефективності.

Для максимальної ефективності препарат рекомендується застосовувати профілактично або на ранніх стадіях розвитку інфекції – до появи видимих симптомів.  З появою перших однак хвороби проводять додаткові обробки у лікувальних цілях та для запобігання її поширення. Інтервал таких обробок – 8 – 12 днів, а за сприятливих для патогена умов (наприклад, надмірна вологість) – 8 днів. Максимальна кратність обробок – 3 за сезон.

Інфоіндустрія за матеріалами прес-служби компанії «UKRAVIT»